<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
6 september 2022

Bestrating van de openbare ruimte: de mogelijkheden op een rij

Wascon® uitgewassen betontegels

Als gemeente of ontwerpbureau kun je verschillende keuzes maken bij de bestrating van de openbare ruimte, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk of op een plein. Toch zijn de belangrijkste eisen vaak hetzelfde. Zo moet bestrating bijna altijd duurzaam zijn en voldoen aan bepaalde esthetische wensen. Maar wat zijn nou eigenlijk alle opties?

In principe heb je bij bestrating van de openbare ruimte de keuze uit drie mogelijkheden: asfalt, in het werk gestort beton en elementverharding. De eerste twee opties vallen vaak al snel af, omdat deze oplossingen niet fraai en flexibel genoeg zijn. Áls je de grond in moet voor werkzaamheden – en dat moment komt – zul je moeten breken. Dat is allesbehalve duurzaam. Zeker binnen de bebouwde kom blijft er dus eigenlijk maar één keuze over: elementverharding.

Drie soorten elementverharding

Elementverharding is vervolgens weer onder te verdelen in drie soorten. Dat zijn gebakken straatklinkers, betonnen staatklinkers en betontegels. Per soort benoemen we de belangrijkste kenmerken.

  • Gebakken klinkers zijn gemaakt van klei. Deze klinkers zijn oersterk en gaan ongeveer 90 tot 100 jaar mee.
  • Betonnen klinkers zijn in vele formaten en kleuren verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar met diverse deklagen Ook kunnen in de onderbeton secundaire granulaten worden toegepast.
  • Betontegels hebben grotendeels dezelfde kenmerken als beton klinkers, maar hebben andere eisen, vormen en formaten. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor trottoirs en pleinen.

Goed om te weten: betonnen klinkers en tegels zijn oneindig recyclebaar tot nieuwe klinkers en tegels.

Bestrating van de openbare ruimte met elementverharding

Welk type je ook kiest: elke vorm van elementverharding voldoet aan een heleboel duurzaamheidseisen. Zo hebben ze een lange levensduur en een laag milieuprofiel, en zijn ze oneindig recyclebaar tot nieuwe grondstof. Ook kun je elementen eenvoudig verleggen of vervangen, waardoor werkzaamheden onder de bestrating in de openbare ruimte altijd plaats kunnen vinden. Extra voordeel: het brengt de snelheid van voertuigen omlaag.

Ook esthetisch gezien is elementverharding dé oplossing. Je kunt namelijk talloze combinaties maken en allerlei verbanden leggen, zoals een keper-( elleboog) -, halfsteens- of blokverband. Varieer eindeloos, totdat je de gewenste uitstraling krijgt

Speciale aandacht voor Wascon® uitgewassen betontegels

Voor een gemeente of ontwerpbureau is één product sowieso het overwegen waard: Wascon® betontegels. Deze tegel heeft namelijk een uitgewassen deklaag, waardoor die een tijdloze uitstraling heeft. Als je er één of enkele moet vervangen, zie je nagenoeg geen verschil met de rest van de tegels. En er zijn nog veel meer voordelen aan de Wascon® uitgewassen tegels. Ze zijn niet voor niets al zichtbaar in de openbare ruimte van grote steden, zoals Rotterdam, Leiden en Den Haag.

Vraag een gratis sample aan

Moet de bestrating functioneel, duurzaam én mooi zijn? Dan is de Wascon® betontegel een uitstekende keuze. Ben jij enthousiast geworden van de Wascon® betontegel? Vraag gratis een sample aan en ontdek het! 

Vraag een sample aan