<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
23 juni 2022

5 voordelen van uitgewassen betontegels: wat kies je voor de herinrichting van de openbare ruimte?

De Wascon® uitgewassen betontegel

Het herinrichten van een openbare ruimte: er komt ongelofelijk veel bij kijken. Eén van de keuzes die je moet maken, is de soort (beton)tegel die je wilt gaan gebruiken. Kies je voor standaard grijze betontegels of voor uitgewassen betontegels? Een uitgewassen betontegel is een esthetische, functionele en duurzame tegel en daarmee een uitstekende keuze voor het inrichten van een openbare ruimte. In deze blog lees je de 5 voordelen van de Wascon® uitgewassen betontegel.

Een uitgewassen betontegel is een tegel met een uitgewassen deklaag. Deze uitgewassen deklaag geeft de bovenste laag van de tegel een esthetische en tijdloze uitstraling. Een uitgewassen betontegel is een functionele en duurzame optie om de openbare ruimte mee te verharden.

1. De uitgewassen betontegel zorgt voor een esthetisch straatbeeld

De uitgewassen betontegels zijn een uitstekende keuze voor het inrichten van bijvoorbeeld nieuwbouwwijken, (stations)pleinen, winkelgebieden of voor de herinrichting van wijken doordat ze een grote diversiteit aan kleuren, deklagen en formaten hebben. Door contrasten aan te brengen krijgen openbare ruimtes een aantrekkelijke en hoogwaardige uitstraling en kun je middels verschillende kleuren en patronen elke openbare ruimte een eigen identiteit geven. Waar je in een winkelstraat voornamelijk de focus wilt leggen op de routing met verschillende kleuren betontegels wil je in een nieuwbouwwijk wellicht een moderne uitstraling door te werken met verschillende patronen. Kortom, met een Wascon® uitgewassen betontegel creëer je gemakkelijk een chique, inspirerende of nostalgische leefomgeving voor elke ruimte.

2. De uitgewassen betontegel is kleurvast

Bij het inrichten van een openbare ruimte is het van belang dat de bestrating een lange tijd kan blijven liggen. Het is daarom een goede keuze om te kiezen voor een uitgewassen betontegel. Bij een Wascon® uitgewassen betontegel wordt gebruik gemaakt van kleurechte mineralen in het productieproces. Dit zorgt voor een lang kleurbehoud. De uitgewassen betontegel zal dus minder snel vervangen hoeven te worden. Bij De Hamer maken we tijdens het productieproces van de Wascon® uitgewassen betontegel gebruik van 100% kleurechte mineralen. Dit zorgt ervoor dat de tegel zijn kleur behoudt.

3. De uitgewassen betontegel is gemakkelijk uitwisselbaar

De techniek van de secundaire uitwassing van de Wascon® uitgewassen betontegel heeft als grote voordeel dat de tegel één op één verwisselt kan worden bij eventueel reparatiewerk. Hier zijn de nieuwe tegels nauwelijks te onderscheiden van de oude tegels, doordat de kleuren van de tegels mooi zijn gebleven. Dit voorkomt een inconsistent straatbeeld, ook wel ‘lappendeken’ genoemd.

4. Productieproces van de Wascon® uitgewassen betontegel met een betontegel pers

Tijdens het productieproces van de Wascon® uitgewassen betontegel wordt gebruik gemaakt van een betontegelpers in plaats van een stenenpers. Het verschil zit hem in het uitwasproces. Bij een stenenpers wordt het beton direct uitgewassen. De gemiddelde uitwasdiepte is hierdoor relatief groot, waardoor het toeslagmateriaal minder vast zit in beton. Bij een tegelpers wordt pas na een dag de toplaag uitgewassen. Het uitwasproces is zogenaamd secundair. Dit houdt in dat de deklaag tijdens het uithardingsproces wordt beschermd door uitwas papier, ook wel ‘vertragingspapier’ genoemd. Zodra de betontegel is uitgehard, wordt het papier eraf gehaald. Door het vertragingspapier is de eerste millimeter cement minder uitgehard en kan dus gemakkelijker en gelijkmatig uitgewassen worden. Hierdoor is de hardheid en slijtvastheid van het product een stuk beter in vergelijking met het uithardingsproces op een steenpers. De Wascon® uitgewassen betontegel is ook een circulair product, doordat de deklaag opnieuw gewassen kan worden. Hierdoor krijgt de betontegel een tweede leven. Niet alleen door het hergebruik, maar ook door het gebruik van natuurlijke stoffen en het vermijden van chemische stoffen maakt de uitgewassen betontegel een circulair product.

5. Hoge belastbaarheid van de uitgewassen betontegel

De Wascon® betontegel is beschikbaar in heel veel afmetingen. De standaardafmeting die veel wordt gebruikt is de 300x300mm. Wil je een groot oppervlak bestraten waar zware voertuigen, zoals vrachtwagens, overheen moeten rijden? Dan kan gekozen worden voor een kleiner formaat of juist een dikkere variant. Deze zijn namelijk beter bestand tegen grote belastbaarheid. Daarnaast kun je door de grote hoeveelheid afmetingen in combinatie met de kleurvastheid van de betontegel de gewenste esthetische uitstraling creëren. De gemeente Rotterdam heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om de hele gemeente te bestraten met de Wascon® betontegels van De Hamer. Dit zorgt voor een esthetisch straatbeeld.

Vraag een sample aan van de uitgewassen betontegel

De eigenschappen van de uitgewassen betontegels van De Hamer maakt het dus een kwalitatief en esthetisch een goede keuze. Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de kwaliteit en uitstraling van de Wascon® uitgewassen betontegel? Vraag dan nu een sample aan en ontdek of de uitgewassen betontegel in jouw straatje past.

Vraag een sample aan