<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
9 november 2021

Klimaatadaptie: dit zijn de voordelen van de Permeobuis en Columbuis

Klimaatadaptie: dit zijn de voordelen van de Permeobuis en Columbuis

We worden de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Zo hebben we steeds vaker te maken met extreme regenbuien, hoge waterstanden in rivieren en langere, droge zomers. Door deze klimaatverandering is klimaatadaptatie van groot belang. In deze blog lees je waarom de Permeobuis een geschikte rioolbuis is bij het veranderende klimaat.

Wat is klimaatadaptatie?

De verandering in klimaat brengt risico’s met zich mee en dit kan leiden tot klimaatschade. Om klimaatschade te voorkomen, moet Nederland zich goed voorbereiden en de leefomgeving aanpassen. Dit wordt ook wel klimaatadaptatie genoemd. Voorbeelden van klimaatadaptatie zijn het verbreden van rivieren, verstevigen van dijken of het vergroenen van bepaalde gebieden door onder andere regenwaterinfiltratie.

De gevolgen voor het riool

De extreme weersomstandigheden zorgen voor zowel boven als onder de grond voor enorm veel uitdagingen. Bij een overschot aan regenwater moet het riool in staat zijn om alles te verwerken, terwijl rioolbuizen ook problemen als bodemverdroging tegen moeten gaan. Bij De Hamer zijn we altijd op zoek naar de juiste oplossing, waarbij kwaliteit voorop staat met veel aandacht voor het milieu.

De voordelen van de Permeobuis

De Permeobuis combineert de voordelen van beton met de techniek van infiltratie. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen opgesomd:

  • Het zakkende grondwater aanpakken
    Doordat deze buis is gemaakt van open structuur beton, is de wand volledig permeabel. Dit zorgt ervoor dat de buis waterdoorlatend is en het hemelwater eenvoudig kan infiltreren in de bodem. Dit voorkomt het onnodige transport van regenwater.
  • Vier functies in één buis
    Deze buis bezit over vier functies: transport, berging, infiltratie en drainage.
  • Minst belastend voor het milieu
  • Bestand tegen reguliere verkeersbelasting
  • De buis is eenvoudig te monteren, inspecteren en reinigen
  • Geen extra tracé ruimte nodig

De Columbuis als alternatief

Een buis die vaak samen wordt gecombineerd met een Permeobuis is de Columbuis van De Hamer, ook wel Ei-buis genoemd. Zo kunnen twee rioolstelsel gecreëerd worden: één voor hemelwater (HWA) en één voor afvalwater (DWA). De Columbuis zit geometrisch heel gunstig in elkaar. De eivorm zorgt voor een constantere stroomsnelheid in de afvoer van rioolwater. En dat is handig, want wanneer je het regenwater via Permeobuizen afkoppelt van het vuilwaterriool, zal er op momenten ook minder afvoer zijn.

Bij een ‘normale’ buis verandert de stroomsnelheid, waardoor er meer kans op vuilophoping is. De Ei-buis is zelfreinigend, waardoor weinig tot geen onderhoud aan de buis nodig is. Alle buizen worden geleverd met KOMO-productcertificaat.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

De Permeobuis en Columbuis zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Ben je benieuwd of de Permeobuis en/of Columbuis een geschikte oplossing is voor jou? Plan vrijblijvend een afspraak in. Onze specialisten helpen je graag. 

Afspraak plannen