<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
21 februari 2024

4U-tegel: duurzaam én prettig voor de stratenmaker

4U-tegel: duurzaam én prettig voor de stratenmaker

De Nijmeegse Jerusalembuurt moet voor de stad het toonbeeld worden van duurzaamheid en circulariteit. De woningen worden vernieuwd en gasloos, regenwater gaat niet meer naar het riool en blijft in de wijk en er komt meer ruimte voor groen. En de nieuwe bestrating is ook nog eens milieuvriendelijker.

De slankere en lichtere 4U-tegel van De Hamer is daar medeverantwoordelijk voor. ‘’Het gaat om enkele duizenden vierkante meters trottoir waar de 4U-tegel al ligt of nog wordt gelegd”, zegt projectleider Bart Meekes van Dusseldorp Infra.

Ambities Nijmegen

‘’De gemeente Nijmegen en wij zitten samen in het bouwteam. Wij zijn dus al vanaf het begin betrokken geweest bij de plannen”, zegt de projectleider. ‘’De gemeente Nijmegen heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en daar past deze tegel van De Hamer prima in.”

De 4U-tegel heeft aan de onderkant vier uitsparingen. Van de bovenzijde ziet hij er precies hetzelfde uit als de bekende trottoirtegel, de standaard betontegel van dertig bij dertig centimeter. Door de slankere vorm is veertien procent minder beton nodig en zorgt het voor een CO2-reductie van 10 procent. Dat komt ook door het gebruik van gerecyclede grondstoffen. De Hamer heeft de 4U-tegel in vier uitvoeringen: allemaal dertig bij dertig groot en in diktes van vijf, zes, zeven en acht centimeter. Ze voldoen uiteraard allemaal aan de normen.

Onderscheidend

Meekes: ‘’We zijn bij De Hamer uitgekomen omdat zij zowel straatwerk als riolering kunnen leveren. Daardoor hebben ze voor mij een onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie.  Daarnaast maken wij graag gebruik van lokale partners. Wij werken in Nijmegen dan ook veel met De Hamer.”

Hij vervolgt: ‘’De Hamer raadde ons de 4U-tegel met een gewassen deklaag aan. Als je een 4U-tegel hebt zonder die deklaag, droogt de tegel na een regenbui anders op. Dan zie je op een gegeven moment op elke tegel een kruis van regenwater dat nog niet is opgedroogd. Dat heeft er mee te maken dat water eerder verdampt op plekken waar minder beton zit. Nijmegen, de wegbeheerder, vond dat geen reden om niet voor deze duurzame tegel te kiezen. Dus we hebben gezamenlijk in het bouwteam voor de standaard grijze 4U-tegel gekozen”, zegt projectleider Meekes van Dusseldorp.

Prettig voor stratenmakers

Doordat de innovatieve tegel slanker ontworpen is, is er tien procent minder beton en dus ook cement nodig. Dat scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot. ‘’Daarnaast is het prettiger voor de stratenmakers, want de tegels zijn ook tien procent lichter”, zegt Meekes.

Voordat het werk in Nijmegen begon had Dusseldorp nog niet eerder gewerkt met de 4U-tegel. ‘’Het leggen van deze tegel wijkt niet af van het leggen van een traditionele tegel. We waren eerst bang dat dat misschien wat anders zou zijn. In eerste instantie hebben we de bovenste centimeter zand wat losser gelaten om meer grip te krijgen, maar dat bleek niet nodig. Het leggen is niet anders dan bij normale tegels.”

Alleen waar halve tegels nodig zijn, komen nog traditionele exemplaren om de hoek kijken. ‘’De 4U tegel kun je niet doormidden zagen, dus dan heb je nog een paar pakken standaardtegels nodig”, aldus de projectleider van Dusseldorp Infra.