<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
8 november 2021

Een betonnen rioolbuis kopen: wat is een duurzame keuze?

Een betonnen rioolbuis kopen: wat is een duurzame keuze?

Betonnen rioolbuizen gaan de grond in en blijven daar vele jaren liggen. Echter, er komt een moment dat de rioolbuizen toe zijn aan vervanging. Vanwege de klimaatverandering en toenemende duurzaamheidseisen in de bouwsector is het verstandig om voor de meest duurzame betonnen rioolbuis te gaan. In deze blog lees je waar je op kunt letten bij het inkopen van de meest duurzame betonnen rioolbuis.

Belangrijke factoren bij het inkopen van een betonnen rioolbuis

Bij het aanleggen van betonnen rioolbuizen spelen vele factoren een rol, bijvoorbeeld het gebied waar de buizen gelegd worden. Worden ze geplaatst in een buitengebied, in een grote stad of een gebied waar veel fabrieken staan? Maar ook de grondsoort, verkeersbelasting, bodembelasting, het type (afval)water en of er sprake is van (veel) chemische stoffen in de buurt zijn belangrijke parameters voor het project.

Daarnaast wordt, mede door de huidige klimaatverandering, de duurzaamheid van een betonnen rioolbuis een essentiële pijler in het inkoopproces. Door de lange levensduur van beton en het feit dat het beton gerecycled kan worden als het gebroken is, is beton een erg duurzaam bouwmateriaal. Hieronder lees je over belangrijke eigenschappen van een duurzame betonnen rioolbuis.

Gewapend of ongewapende rioolbuizen?

Er zijn op de markt veel mogelijkheden voor betonnen rioolbuizen qua sterkte en op welke diepte ze toegepast kunnen worden. De meeste toegepaste rioolbuizen zijn ongewapend, maar als de belasting te hoog is, wordt en door gemeenten vaak gekozen voor een gewapende rioolbuis. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven op de markt zoals de vlakke voetbuis. Deze heeft geen wapening, maar komt qua sterkte vaak wel overeen met een gewapende buis. Een stuk duurzamer dus.

Wanddikte

De wanddikte van een betonnen rioolbuis speelt ook een belangrijke rol als je op zoek bent naar een duurzame keuze. Bij een dikkere wanddikte is de levensduur van de buis veel langer dan bij een dunnere buis. Het is verstandig om vooraf goed na te denken over het gewenste gebruik en de levensduur van een nieuw rioolstelsel. Daarna kun je bepalen wat een duurzame oplossing is.

Persoonlijk advies aanvragen

De Hamer is al jaren volop bezig met duurzaamheid en vindt het duurzaam aanbieden van beton belangrijk. Wil jij meer weten over duurzame keuzes bij het inkopen een betonnen rioolbuis? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies. Onze specialisten helpen je graag. 

Persoonlijk advies aanvragen