<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
  1. Home   »  
  2. Projecten   »  
  3. Beschoeiing met deksloof van de hamer voor eiland 4 de bron in vathorst

Beschoeiing met deksloof van De Hamer voor Eiland 4, De Bron in Vathorst.

De nieuwbouwwijk Vathorst in de gemeente Amersfoort wordt gerealiseerd rond het oude dorp Hooglanderveen en loopt uit in het prachtige poldergebied tussen Nijkerk, Zevenhuizen en Bunschoten-Spakenburg. Het thema van Vathorst ‘Een wereld van verschil’ is vertaald naar een aantrekkelijke wijk met verschillende deelplannen. Ieder deelplan heeft een ander karakter en een andere uitstraling.

Het deelplan De Bron heeft dan ook een geheel eigen identiteit, waarbij een woonwijk wordt gebouwd met behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijke details als houtwallen en waterlopen.

Beschoeiing_-_Amersfoort_-_Vathorst_Smink_34

Milieuvriendelijke en duurzame beschoeiing

Een flink aantal woningen en tuinen komt aan het water te liggen. Voor de waterpartijen in dit gedeelte van Vathorst heeft Ontwikkelings-bedrijf Vathorst (OBV) samen met de gemeente Amersfoort de keuze gemaakt voor een milieuvriendelijke en duurzame afscheiding tussen land en water, de betonnen beschoeiing van De Hamer. Deze keuze is niet zo vreemd, ook in de wijk Nieuwland en in het centrum van Amersfoort is in de afgelopen jaren al heel veel betonnen beschoeiing verwerkt. In dit geval wilde de opdrachtgever OBV de beschoeiing graag uitvoeren in antracietkleur en met deksloof, om een strakke scheidingslijn tussen land en water met gebruiksvriendelijke uitstraling te creëren. Het gaat hier om beschoeiingsplaten van ruim 1,07 meter hoog, in combinatie met betonnen palen van 3,0 meter lang.

Beschoeiing_-_Amersfoort_-_Vathorst_Smink_11

Beschoeiing met aangestorte deksloof

Nadat De Hamer op basis van de aanvraag een voorlopig ontwerp gemaakt had, is tijdens een overleg met Rick Beniers (locatieontwikkelaar OBV), Robert van Eerden (senior-projectleider Sweco) en Wicher Hoekzema (directievoerder OBV) besloten de beschoeiing uit te voeren met een royale aangestorte deksloof aan de plaat. Op deze manier wordt de beschoeiing constructief nog beter bestand tegen de optredende belastingen en eventuele zettingen in de loop van de jaren. Bovendien is de deksloof uitgevoerd met een schuin aflopende bovenzijde en een zogenaamd ’waterhol‘ aan de onderzijde, minder kans dus op lelijke aftekeningen, veroorzaakt door afstromend (regen-)water.

Voor het project Eiland 4 in deelgebied De Bron ging het om ongeveer 300 meter. Het plaatsen van dit type beschoeiing is door Aannemingsbedrijf Smink Infra / Zandink uit Nijkerk met de nodige aandacht en vakmanschap op een prachtige wijze uitgevoerd en staat er keurig bij.

Beschoeiing_-_Amersfoort_-_Vathorst_Smink_12

Projectfoto's