<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
30 november 2022

Rinie Thoonsen uit Malden viert vijftigjarig jubileum bij De Hamer

Jubileum Rinie Thoonsen

Maldenaar Rinie Thoonsen (65) vierde onlangs een bijzonder jubileum op zijn werk. Op 30 september was hij vijftig jaar in dienst bij betonfabriek De Hamer in Nijmegen, onderdeel van de BTE Groep. Hij werd, daags na zijn vakantie, door de collega’s verrast.

‘’Ik kwam die dag zoals gewoonlijk rond zeven uur aan. De hal was nog donker, maar ik zag toch een auto en een heftruck geparkeerd staan. Dat klopte niet”, zegt Rinie met een glimlach. Zijn voorgevoel was juist, want toen hij de werkplaats binnen stapte, ging het licht aan en stonden zijn collega’s hem in de versierde ruimte al op te wachten. ‘’Dat vond ik heel leuk.”

Rinie ThoonsenRinie Thoonsen

Hoogblond

De Maldenaar, wonend aan de Randwijksingel, was nog hoogblond toen hij op 15-jarige leeftijd voor één dag in de week kwam werken bij De Hamer. ‘’Mijn broer Piet, die tien jaar ouder is, werkte hier al. En ik reed ook als kleine jongen vaak mee met mijn andere broer Theo, die helaas overleden is. Theo was vrachtwagenchauffeur bij Wim Kersten en reed altijd voor De Hamer. Ik kwam hier al weleens toen ik een jaar of twaalf was.”

De jubilaris volgde de Ambachtsschool in Nijmegen en kwam om werkervaring op te doen bij De Hamer werken. Hoe kan het ook anders, zou je zeggen. Toch had hij ook wel boer willen worden. ‘’Mijn ouders hadden een boerderij en er was eventueel een mogelijkheid om die over te nemen. Maar uiteindelijk heeft mijn oudste broer dat gedaan. Jammer? Ach, zo lopen die dingen.”

Rinie Thoonsen aan het werk bij De HamerRinie Thoonsen aan het werk bij De Hamer

Kleindierenvereniging

De liefde voor dieren is bij Rinie altijd gebleven. Hij heeft momenteel 33 konijnen, waarmee hij ook aan wedstrijden meedoet en ook nog vier kippen. ‘’Maar daar doe ik niet zoveel mee, die zijn voor de eitjes.” Hij is al jaren lid van de Kleindierenvereniging in Malden. ‘’Jammer genoeg is die bijna doodgebloed. Daarom ben ik ook lid van de verenigingen in Beuningen en Mill. Ik doe regelmatig aan wedstrijden mee.”

In de halve eeuw bij De Hamer werkte de inwoner van Malden lang samen met zijn broer Piet. ‘’Dat heeft er ook aan bijgedragen dat ik nooit naar ander werk heb uitgekeken. We hebben zo lang samen gewerkt, dan ga je ook niet weg. Bovendien is de sfeer altijd goed geweest. Dat vind ik het belangrijkste aan het werk: dat je het met plezier doet. Er is ook weleens een dag dat ik het minder leuk vind, maar ik zit niet echt te wachten totdat ik met pensioen ga. Je weet niet hoe het over twee jaar is, maar ik zou dan nog best een of twee dagen per week door willen gaan.”

Rinie Thoonsen links met broer Piet in het midden en Geert Leenders rechtsRinie Thoonsen links met broer Piet in het midden en Geert Leenders rechts

Broer Piet is allang met pensioen, maar er is nog steeds familie werkzaam in het bedrijf. ‘’Mijn zoon Twan werkt hier sinds 2012. ‘’Hij was timmerman in de bouw, maar door de crisis van toen ging dat bedrijf failliet en kwam hij thuis te zitten. Hiersloeg de crisis gelukkig niet zo hard toe en er waren nog wel mensen nodig. Hij werkte eerst in de vlechterij en nu in de puttenafdeling.”

Naast zijn werk is de jubilaris altijd actief geweest. Met dieren, maar ook sportief. ‘’Ik heb aan judo gedaan en sinds 1980 ook lang hardgelopen. Ik deed namens de fabriek samen met collega’s ook altijd mee aan de Maldense Bosloop en heb ook vier marathons gedaan. Dat ging best goed. Ik heb net niet onder de drie uur kunnen lopen.” Helaas maakte artrose het lopen pijnlijk en sinds een jaar of vijftien zelfs onmogelijk. ‘’Maar ik krijg waarschijnlijk in 2023 een nieuwe knie. Stiekem hoop ik dan toch weer wat te kunnen gaan doen, want ik mis het wel.”