<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
10 maart 2015

Procesbeschrijving: Logistieke afhandeling

Deel 4 - Logistieke afhandeling

 

Dit is het laatste deel van de vierdelige serie voor opname in De Hamer Nieuwsbrief, die het proces van offerteaanvraag tot uitlevering van riolering laat zien. Op het moment dat de putten en buizen de fabriek uit komen, start het logistieke proces. 

Tassen en tasvelden
Buizen komen volledig geautomatiseerd en gecontroleerd de fabriek uit, daar pakt een heftruck de buis op en kan het ‘tassen’ beginnen. Tassen is een term die veel gebruikt wordt in de betonindustrie, voor ons betekend het dat zwaar materieel met een behoorlijke lengte zorgvuldig wordt opgestapeld. 

Tussen de imposante stapels betonbuizen moet de heftruckchauffeur rekening houden met de terrein indeling. Betonbuizen moeten circa vier weken op het tasveld uitharden voordat ze uitgeleverd kunnen worden. Het terrein moet dus altijd dusdanig ingericht worden dat de uitgeharde buizen bereikbaar zijn en er voldoende ruimte is voor ‘verse’ buizen. 

Ook  inspectieschachten worden na productie op het tasveld opgestapeld. De heftruckchauffeur probeert hierbij het terrein zodanig in te richten dat de putten per project gegroepeerd staan. De uitdaging is ook hier om de schachten die als eerst geleverd moeten worden bereikbaar te houden.

De afroep
Terwijl de materialen uitharden komt bij onze expeditie de afroep van de materialen binnen. Bestelde artikelen moeten bij De Hamer altijd twee werkdagen (deelvrachten 3 werkdagen) van te voren door de uitvoerder worden afgeroepen. Zodoende worden de materialen altijd op de gewenste tijd geleverd, in de praktijk komen vertraging immers nog vaak voor.

“Het werk op de expeditie is zeer divers” verteld Dion Auwens: “en dat maakt het ook zo leuk. Wij gaan in overleg met onze klanten over de te leveren onderdelen. De klanten zijn op zich al erg uiteenlopende persoonlijkheden. Vergeet de klant zijn hulpstukken niet? Mogen we volle vrachten maken om zo kosten voor beide partijen te besparen (procesverbetering)?. 

Vervolgens controleren wij de afroep op een aantal punten. Zijn de  producten die afgeroepen worden bijvoorbeeld al leverbaar, of worden de producten eerder afgeroepen dan afgesproken. Kunnen de grote putten wel op een standaard auto mee of hebben we te maken met diepladers of breedte transport?“

Het transport
Wanneer de afroep compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de transporteur ( H.N. Post en Zonen uit Pijnacker) die zijn transportplanning maakt. De vrachtwagen wordt naar Nijmegen gestuurd, waar de vrachtwagen- en heftruckchauffeurs samen werken om de lading veilig op de wagen te krijgen. De chauffeur vertrekt met zijn vrachtbon richting de klant, waar hij vervolgens op aanwijzing van de uitvoerder de materialen lost. De vrachtwagens zijn voorzien van kranen, waardoor de chauffeur een groot deel van de materialen zelf kan lossen. Maar voor het zware materieel zijn we afhankelijk van de kraan op het werk. Eventueel wordt er nog een  verwerkingsadvies afgegeven, waarna de aannemer zijn specialisme kan gaan uitvoeren.
 
Terwijl het “echte werk” kan gaan beginnen, is het proces van De Hamer bijna tot een einde gekomen. Uiteraard volgen nog enkele administratieve stappen maar voor nu laten wij het hierbij. Heeft u nog enkele stappen van ons kijkje in de keuken gemist, bekijk dan de vorige delen.