Home    Projecten   

Riolering op Utrechts tunneldak

pagina icon

Riolering op Utrechts tunneldak


Riolering op Utrechts tunneldak

Het Berlijnplein is één van de architectonische hoogstandjes binnen de Vinex locatie in Leidsche Rijn te Utrecht. Het plein bevindt zich bovenop het tunneldak van de A2. Momenteel legt Van Wijk Nieuwegein, in opdracht van gemeente Utrecht, de laatste hand aan het rioleringsstelsel. Omdat het plein zich bovenop de tunnel bevindt, heeft de riolering met bijzondere eisen te maken.
De gronddekking op de rioleringsbuizen is bijzonder klein. In het ontwerp was van de bovenzijde van het tunneldak tot het maaiveld slechts 60 cm beschikbaar. Ook speelt de zware verkeersbelasting een rol. Er is uitvoerig gerekend aan de belasting op de buizen met als conclusie; traditionele betonbuizen voldoen in deze situatie niet, de sterkere polymeerbetonnen buizen wel. Er werd gekozen voor de allersterkste! 

Boorbuizen leggen
De MetroMax® boorbuizen bleken de ideale keuze. Naast dat de buizen bijzonder sterk zijn, heeft het systeem nog meer voordelen. MetroMax® kan geleverd worden met een compleet assortiment aan hulpstukken. De Hamer werd in een vroeg stadium door het Projectbureau Leidsche Rijn uitgenodigd, om mee te denken aan een ontwerp met ‘custom made’ passtukken. Dankzij T-stukken in combinatie met een funderingsplaat en putafdekking is er inspectie mogelijk, Y-stukken verbinden de onderlinge strengen op een hydraulisch verantwoorde wijze. 

Drainage uitdaging
Het aanleggen van een plein op een betonnen tunneldak brengt ook een andere uitdaging met zich mee. Om het water af te voeren dat door de bestrating gaat is er gekozen voor een drainage systeem dat direct op het beton gelegd kan worden en de druk van het verkeer kan weerstaan, de keuze is gevallen op de Permeo® Drain, die door zijn dakprofiel voldoet. Mede dankzij de speciale maatwerk oplossingen wordt het verwerken ook vereenvoudigd.

Het Berlijnplein
Het Berlijnplein is een opvallend stukje Leidsche Rijn Oost, dat als eerste in het deelgebied wordt opgeleverd (2014). Het Berlijnplein is een uitgaansplein met verschillende gezichten, bovenop het A2 dak. Hier kunnen kleine festivals en concerten plaatsvinden op het evenementenveld met podium. Aan de noordkant van het plein is een sfeervol marktplein, overdekt met een monumentale perronkap van het oude Utrecht CS (bron www.utrecht.nl).