<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
9 september 2014

Columbuizen uit Nijmegen

Columbuizen uit Nijmegen

Sinds september 2014 worden bij Betonindustrie de Hamer gloednieuwe Columbuizen 400/600 geproduceerd. Columbuizen, ook wel ei-buizen genoemd, hebben aan de binnenzijde een omgekeerde ei-vorm. Anders dan bij ronde buizen, blijft de stroomsnelheid van het water ook bij een kleine afvoer hoog. Dit geeft de buis een uitstekende zelfreinigende werking, omdat vuil makkelijker wordt meegenomen. Als er veel regen valt, neemt de transportcapaciteit toe omdat de buis bovenin breder is. De diameters geven aan hoe breed en hoog de buis inwendig is (400mm breed en 600mm hoog).

Vernieuwde Columbuis-productie
De afgelopen jaren zijn in Nederland diverse betonfabrieken samengegaan. Tot die tijd werden de Columbuizen op diverse locaties geproduceerd, maar nu is dat geheel in Nijmegen gecentraliseerd. Zo is er meer zicht op kwaliteit en is de productie-ervaring voor dit speciale type buis nu in Nijmegen gebundeld.

Gekozen werd om de 400/600 als eerste te vernieuwen, omdat deze diameter midden in het assortiment ligt. Bovendien lag deze keuze voor de hand vanwege de best passende productieruimte op één van onze snelste buizenmachines. In deze productiestraat vindt er automatisch zolentransport plaats (de buizen staan op een zool tijdens het uitharden) en worden de buizen door een manipulator horizontaal gedraaid voor de controlestraat met een waterdichtheid-testbank. Alle waardering voor onze Technische Dienst want deze productie-innovatie bracht heel wat hoofdbrekens met zich mee!

Eerste productie
Afgelopen week is er met succes proef gedraaid. Spannend was of we de torsie (draaiing) snel in de grip zouden krijgen. Columbuizen hebben namelijk één eigenschap die de productie extra ingewikkeld maakt, namelijk dat de spie en de mof t.o.v. elkaar iets kunnen verdraaien. In de productie moet deze torsie worden gecorrigeerd, hetgeen gebeurt met twee schietloden. Daarmee kan de verdraaiing worden gemeten en zo nodig gecorrigeerd.

Bij de uitgeharde buizen moet met speciale instrumenten de torsie worden gecontroleerd. Volgens de norm moet hij binnen een 0,5 graad liggen. Uit de controlemetingen blijkt dat dit bij deze nieuwe Columbuizen uitstekend is gelukt.

Onze Technische Dienst heeft samen met de leverancier en de betrokken productiemedewerkers een knap staaltje werk geleverd.

Columbuizen uit Nijmegen Columbuizen uit Nijmegen Columbuizen uit Nijmegen Columbuizen uit Nijmegen Columbuizen uit Nijmegen